Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017

Τα νέα της Ικαρίας

Η ύλη της ιστοσελίδας "Τα νέα της Ικαρίας" είναι κυρίως ενημερωτική και περιστρέφεται γύρω από τα νέα και την ανάπτυξη της Ικαρίας, τα σύγχρονα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά ζητήματα, τις δράσεις της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές που αφορούν την Επαρχία, τις παραδειγματικές δράσεις, τους πρωτοπόρους. Επίσης παρουσιάζει ιστορικά και στατιστικά στοιχεία της Επαρχίας και μπορεί να περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για το Αιγαίο. Αποδέκτες της ιστοσελίδας είναι οι κάτοικοι και οι Φορείς της Ικαρίας, οι απανταχού Ικάριοι και Φουρνιώτες, η Νομαρχία Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπουργεία και υπηρεσίες που ασχολούνται με την Ικαρία, φίλοι της Ικαρίας. Η ιστοσελίδα "Τα νέα της Ικαρίας" είναι δημιούργημα του Ikaria.gr . Αναδημοσίευση επιτρέπεται με αναφορά στην πηγή και μετά από ειδοποιητήριο μήνυμα προς το info@ikaria.gr και τους εκάστοτε συγγραφείς κειμένων.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Bookmark and Share

14/11//2011

Ερμούπολη, Σύρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του σακχαρώδους διαβήτη


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το άτομο εμφανίζει σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Ινσουλίνη ονομάζεται η ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη, που κυκλοφορεί στο αίμα, να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού μας και να τα θρέψει. Η γλυκόζη είναι ένα είδος σακχάρου που παράγεται από την πέψη των τροφών. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από το σώμα μας ως «καύσιμο», καθώς όταν διασπάται απελευθερώνει ενέργεια.

Όταν η ινσουλίνη απουσιάζει ή δεν επαρκεί, εμφανίζεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, που είναι γνωστές ως διαβητικές επιπλοκές.

Οποιαδήποτε τροφή κι αν καταναλώσουμε τελικά θα διασπαστεί σε μόρια γλυκόζης, που μέσω του εντέρου θα μπουν στην κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθούν σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Αν ο διαβήτης παραμένει χωρίς διάγνωση ή δεν παρακολουθείται ή δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά, μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές που αυξάνουν τη νοσηρότητα και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του ατόμου. Οι διαβητικές επιπλοκές διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Στις οξείες επιπλοκές ανήκουν η υπογλυκαιμία, το υπογλυκαιμικό κώμα, η υπεργλυκαιμία, το διαβητικό υπεροσμωτικό κώμα και η διαβητική κετοξέωση, ενώ στις χρόνιες διαβητικές επιπλοκές περιλαμβάνονται η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια, τα έλκη στα πόδια (διαβητικό πόδι), διάφορες λοιμώξεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε κυρίως τρεις μορφές: το διαβήτη τύπου 1, το διαβήτη τύπου 2 και το διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης τύπου 1, εμφανίζεται όταν τα β-κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν καθόλου ή παράγουν ελάχιστες ποσότητες ινσουλίνης. Η διάγνωση συνήθως γίνεται σε ηλικία κάτω των 20 ετών, κυρίως κατά την έναρξη της εφηβείας, και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Ακολούθως, ο διαβήτης τύπου 2, είναι συνηθέστερος τύπος διαβήτη (περίπου 80% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη πάσχουν από διαβήτη τύπου 2). Χαρακτηρίζεται από σχετική έλλειψη ινσουλίνης ή από μειωμένη  δραστικότητά της (ινσουλινοαντίσταση). Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, αλλά πλέον παρουσιάζεται και σε μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες. Οι ορμόνες που παράγονται από το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανταγωνίζονται και περιορίζουν τη δράση της ινσουλίνης, οδηγώντας στην εμφάνιση υπεργλυκαιμίας, η οποία μπορεί να βλάψει τη μητέρα και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το διαβήτη είναι πιθανό να αναπτύσσονται βραδέως με την πάροδο του χρόνου. Τα πιο συνήθη είναι πολυουρία, πολυδιψία, έντονη πείνα, ασυνήθιστη απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης, ευερέθιστη συμπεριφορά, θολή όραση, λοιμώξεις του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του κόλπου ή άλλων περιοχών, ναυτία και εμετός, απώλεια της αφής άνω και κάτω άκρων.

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 απαιτούνται ενέσεις ινσουλίνης. Στον διαβήτη τύπου 2, στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η διατήρηση των τιμών της γλυκόζης στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων.

Στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή 8% του συνολικού πληθυσμού, πάσχουν από διαβήτη. Δυστυχώς, άλλοι τόσοι περίπου πιθανολογείται ότι έχουν διαβήτη εν αγνοία τους, ενώ σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη στο άμεσο μέλλον.

Η μεταβολή του τρόπου διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησε σε αύξηση της παχυσαρκίας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας τροφές που περιλαμβάνονται στο μεσογειακό τρόπο διατροφής και μας προσφέρουν ευεξία και καλή υγεία. Παράλληλα, χρήσιμος είναι και ο ρόλος των ειδικών όχι μόνο στην διάγνωση και την θεραπεία αλλά κυρίως στην πρόληψη, ώστε να προληφθούν οξύτατα προβλήματα υγείας όπως π.χ. το διαβητικό πόδι.


Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων


Παρασκευή Κουφοπούλου

08-11-2011: Συνελήφθησαν οι 2 ημεδαποί στην Ικαρία σε βάρος των οποίων είχε σχηματισθεί δικογραφία για καλλιέργεια 192 δενδρυλίων ινδικής κάνναβης

Bookmark and Share

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μυτιλήνη, 08 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθησαν οι 2 ημεδαποί στην Ικαρία σε βάρος των οποίων είχε σχηματισθεί δικογραφία για καλλιέργεια 192 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης.

Συνελήφθησαν χθες (07-11-2011) το μεσημέρι, στην Ικαρία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας Σάμου, ο 79χρονος ημεδαπός με τον 46χρονο γιο του, οι οποίοι κατηγορούνται για καλλιέργεια 192 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης.

Η εν λόγω καλλιέργεια είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς, την 04-11-2011 σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας των 2 προαναφερόμενων ημεδαπών, στην αγροτική περιοχή «Νερουλά» Μηλιωπού του Δήμου Ικαρίας Σάμου . (Σχετ: Το από 06-11-2011 Δελτίο Τύπου.)

Σε βάρος του 79χρονου και του 46χρονου είχε σχηματισθεί δικογραφία και κατόπιν αυτού εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης από τον κ. Ανακριτή Σάμου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

06-11-2011:Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο ημεδαπών για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στην Ικαρία

Bookmark and Share

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μυτιλήνη, 06 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών για καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, στην Ικαρία.

Κατασχέθηκαν 192 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

Την 04-11-2011 το απόγευμα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Κήρυκου Σάμου, εντόπισαν καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης στην αγροτική περιοχή «Νερουλά» Μηλιωπού του Δήμου Ικαρίας Σάμου . Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 79χρονου ημεδαπού και του 46χρονου ημεδαπού γιου του.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη, πολυήμερη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας των 2 παραπάνω ημεδαπών, 192 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ως εξής:

 • 86 δενδρύλλια ύψους από 1,80μ. έως 3,60μ.
 • 106 δενδρύλλια ύψους από 1,40μ. έως 3,20μ., τα οποία ήταν αποξηραμένα.

Το εν λόγω αγρόκτημα ήταν εκτάσεως 600 τετραγωνικών μέρων περίπου, ειδικά διαμορφωμένο σε 4 επίπεδα με εγκατεστημένο σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν, τα παρακάτω σύνεργα και αντικείμενα:

 • Μία τσάπα.
 • Ένα φτυάρι.
 • Δύο χειροκίνητα χορτοκοπτικά.
 • Οκτώ άδεια πακέτα τσιγάρα και ένας αναπτήρας.
 • Επτά μπαταρίες πιθανώς για φανό.
 • Ένα μικρό πριόνι.
 • Πέντε μεταλλικές βάνες νερού.
 • Ένα μεταλλικό ψαλίδι.
 • Μία πένσα.
 • Πλαστικό σχοινί.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κήρυκου Σάμου.

Ενημέρωση-NIKARIA MOU

Bookmark and Share

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Το «ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ» σε συλλεκτική έκδοση βιβλίου και DVD
Mετά από την πετυχημένη προβολή του στους κινηματογράφους η ταινία ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ, συνεχίζει την πορεία του με την συλλεκτική έκδοση από τις εκδόσεις CITY SNIPERS, ενός ιδιαίτερα καλαίσθητου βιβλίου που περιέχει και το DVD της ταινίας. 
Στο βιβλίο αναλύουν διάφορες πτυχές της ικαριακής νοοτροπίας και του τρόπου ζωής με κείμενα τους οι Μάκης Καβουριάρης, Χριστόδουλος Ξενάκης, Σπύρος Τέσκος . Τα κείμενα όπως και οι υπότιτλοι της ταινίας παρουσιάζονται σε ελληνικά και αγγλικά.
Περισσότερες λεπτομέρειες και υλικό όπως Φωτογραφίες, Screensavers, Soundtrack κα μπορείτε να πληροφορηθείτε στο επίσημο site της ταινίας, στο www.nikariamou.com.
Το «Νικαριά μου» είναι ένα ντοκιμαντέρ που μέσα από την ζωή και τις ασχολίες κατοίκων του ελληνικού νησιού Ικαρία, προσπαθεί να διερευνήσει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής και σκέψης, και το πώς διαμορφώθηκε αυτός δια μέσου των αιώνων και πώς αυτός ο τρόπος ζωής υφίσταται ακόμα και σήμερα. Προβάλλεται ήδη στους κινηματογράφους. Αφορμή ένα έθιμο που γίνεται ακόμα στα χωριά της Ικαρίας και που οι ντόπιοι το αποκαλούν Μνημόσυνο και που εκεί εκφράζεται όλο το cultural background των κατοίκων.

Spyros Teskos <info@teskos.gr>

 

ΘΕΣΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ" ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

Bookmark and Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΣΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΙΒΩΤΟ" ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ενδιαφέρεται  να καλύψει την παρακάτω θέση πλήρους απασχόλησης:

 • Γεωπόνος για τις ανάγκες της "Κιβωτού" - Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου

Απαραίτητα προσόντα:

 • πτυχίο Γεωπονίας
 • μεταπτυχιακές σπουδές στη συλλογή & διατήρηση τοπικών ποικιλιών
 • γνώση ειδικών θεμάτων περιφερειακής / τοπικής αγροτικής ανάπτυξης

  Θα συνεκτιμηθούν:
  Γνώση αγγλικών, χειρισμός Η/Υ, επικοινωνιακές ικανότητες

  Η θέση περιλαμβάνει συχνές μετακινήσεις σε νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Για την αποστολή βιογραφικών στείλτε e-mail στο: hr@archipelago.gr μέχρι τις 16-9 -2011

Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ
Γραφείο ΔιεκπεραίωσηςΘαλάσσια Ερευνητική Βάση

Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τ.Θ 229, 83 102
Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638  Φαξ: 22750 41070
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία
Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ 210 8253024 
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα
info@archipelago.gr
www.archipelago.gr

Με μεγάλη συμμετοχή το Πανικάριο συλλαλητήριο

Bookmark and Share

Πηγή: news.ikaria.gr

Με μεγάλο πανικαριακό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τους συλλόγους γονέων και τα σωματεία εκπαιδευτικών του νησιού, απάντησαν οι Ικαριώτες στην συνεχιζόμενη  για τρίτη εβδομάδα διακοπή της μεταφοράς των μαθητών από τους αυτοκινητιστές και τους λεωφορειούχους, καθώς τους οφείλονται πολλές χιλιάδες ευρώ.

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση  στον Εύδηλο ενώ στάσεις εργασίας από τις 11:00 μέχρι την λήξη της βάρδιας προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ,η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών  Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Τις επόμενες ημέρες συγκαλούνται οι Γ.Σ  των συλλόγων γονέων για μια ακόμα φορά για να συζητήσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους  εάν μέχρι την Τρίτη 8 του Μάρτη δεν υπάρξει καμιά εξέλιξη. Οι επικρατέστερες προτάσεις από την κοινή συνέλευση των Δ.Σ συλλόγων γονέων  που μέχρι στιγμής παρουσιάζονται είναι η κατάληψη των υπηρεσιών της ΔΟΥ Ικαρίας και η κατάληψη των σχολείων από τους συλλόγους γονέων .

Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

Ικαρία:Σταμάτησαν οι μεταφορές των μαθητών

Bookmark and Share

Πηγή: http://news.ert.gr

Σταμάτησαν από σήμερα στη Ικαρία το μεταφορικό τους έργο οι λεωφορειούχοι στους οποίους είχε ανατεθεί η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Στις 20 του μήνα λήγει η διορία που έχουν δώσει οι μεταφορείς της Σάμου προς την Περιφέρεια προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς αυτούς που ανέρχονται στο 1.129.000  ευρώ.

Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Bookmark and Share

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΜΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Υπαστυνόμος Β΄. Δημήτριος Παν. ΛΟΥΚΟΣ


… για την προστασία σας ενώ βρίσκεστε στο σπίτι

·          Αν σας χτυπήσουν το κουδούνι, μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.

·          Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα και προφύλαξη οποιοδήποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας.

·          Αν προσέξετε κάποιον που κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι σας ή τη γειτονιά σας, ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία στον αριθμό το 100 ή τον αριθμό του Αστυνομικού Τµήµατος της περιοχής σας, αναφέροντας τον τόπο (Δ/νση) και τι είδατε ή ακούσατε. Φροντίστε να κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική σας σύνδεση, µέχρι να φθάσει η Αστυνοµία.

·         Σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις, μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε να επιδεικνύετε ψύχραιμη συμπεριφορά.…για την προστασία του σπιτιού κατά την απουσίας σας

·          Πριν βγείτε, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.

·          Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας και ανοιχτή πρόσκληση για επισκεπτήριο στους διαρρήκτες. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον «ποντικό» στην αναρρίχηση του.

·          Παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιο φίλο, να επιτηρεί το σπίτι σας. Αφήστε ένα φως μονίμως αναμμένο, ή βάλτε αυτόματο διακόπτη, ώστε ορισμένα φώτα ν' ανάβουν κατά άτακτα χρονικά διαστήματα, για να γίνει λιγότερο αισθητή η απουσία σας.

·          Οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο κι έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις κοινές πόρτες.

·

·          Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.

·          Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες είναι σημαντικό μέσο προστασίας.…ειδικά για ηλικιωμένους

·          Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

·          Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

·          Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

·          Μη πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

·          Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, στενών συγγενών κ.α.).…για την πρόληψη αρπαγών τσαντών

·                      Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.

·                      Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντα κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

·                      Να έχετε πάντοτε τεταμένη την προσοχή σας και ιδίως, όταν αντιλαμβάνεσθε ότι προσεγγίζουν προς το μέρος σας δίκυκλα.

·                      Όταν οδηγείτε, μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

·                      Μη διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.

·                      Εάν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε την τσάντα σας, αφήστε τη, σκεπτόμενοι ότι η σωματική σας ακεραιότητα και η υγεία σας προέχουν.

·                      Σε περίπτωση που σας αφαιρέσουν την τσάντα, καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του δράστη και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο.

…για την πρόληψη κλοπών πορτοφολιών

·                      Προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων,  αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κλπ.

·                      Μην βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού

·                      Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.

·                      Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.

·                      Μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.…ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

·                      Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

·                      Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

·                      Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ.. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

·                      Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή σας, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

·                      Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν από σας την κάρτα σας.

·                      Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

·                      Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

·                      Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης τον χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

·                      Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας.·                      Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δε γνωρίζεται να εισέρχονται στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

·                      Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.…για την προστασία του τραπεζικού λογαριασμού σας

·                      Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό ΡΙΝ την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

·                      Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.

·                      Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μία κάρτες σας.

·                      Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προκύψει από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας.

·                      Μη δίνετε τον κωδικό σας ΡΙΝ σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την Τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην το δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε το τηλέφωνο που αναγράφηκε στην τηλεφωνική της συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

·                      Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το ΑΤΜ.

·                      Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.

·                      Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιεί το όνομά σας πάνω σ’ αυτή.

·                      Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανένα την κάρτα σας.

·                      Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.

·                      Αναφέρετε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και την Αστυνομία.

…για την προστασία των χρημάτων που αναλαμβάνετε από Τράπεζες

·                      Προσέξτε για άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική σας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώστε διακριτικά τη Διεύθυνση ή τον Ταμία.

·                      Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανό επίδοξοι «διαρρήκτες» να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.

·                      Να πηγαίνετε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης των χρημάτων και αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο να μην σταματάτε σε διάφορα σημεία.

·                      Αν αυτό είναι αναγκαίο, μην αφήνετε την τσάντα στο αυτοκίνητό σας και σταθμεύετε πάντα σε πολυσύχναστο σημείο.

·                      Αν διαπιστώσετε ότι σας παρακολουθούν, τηλεφωνήστε αμέσως στο 2275022222 ή απευθυνθείτε στον πρώτο αστυνομικό.

·                      Αν μεταφέρετε τακτικά χρηματικά ποσά, μην ακολουθείτε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζετε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεών σας.

·                      Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.Σε περίπτωση ληστείας ή κλοπής σε βάρος σας

·                     Ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία στον αριθμό «2275022222», αναφέροντας πρώτα, αν χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια, τον τόπο τέλεσης (διεύθυνση), τον χρόνο τέλεσης, τα χαρακτηριστικά των δραστών και το μέσον διαφυγής τους, εφόσον τα δύο τελευταία υπέπεσαν στην αντίληψή σας (αριθμός δραστών, φύλο, σωματότυπος, περιγραφή ένδυσης, στοιχεία μέσου διαφυγής) και κατόπιν τον τρόπο δράσης τους, τα κλαπέντα είδη, ή άλλες πληροφορίες δευτερεύουσας σημασίας.

·                     Κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική σας σύνδεση (σταθερό ή κινητό), για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες, µέχρι να φθάσει η Αστυνοµία.

·                      Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.

·                      Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες βαθμοφόροι της Αστυνομίας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝ. ΛΟΥΚΟΣ

ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β΄.

Κλιμάκιο της ΔΕΗ στο Πέζι για τις καταγγελίες του Αρχιπελάγους

Bookmark and Share

Στην Ικαρία βρίσκεται σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ μαζί με τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες του «Αρχιπελάγους» σχετικά με την καταστροφή στο περιβάλλον από την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου στο Πέζι.

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος Κατά τη Μonsanto» Γαλλικό Ινστιτούτο, 9 Φεβρουαρίου

Bookmark and Share

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος Κατά τη Μonsanto» Γαλλικό Ινστιτούτο, 9 Φεβρουαρίου 2011, 20:00

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας θα βρεθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), ως συνεργάτης της ομάδας CineDoc στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος κατά τη Monsantο».

«Ο κόσμος κατά τη Monsanto» μια διεθνής συμπαραγωγή του Γαλλογερμανικού καναλιού ARTE στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ, δείχνει πώς είναι και πώς μεταλλάσσεται ο κόσμος κατά τη μια και μοναδική εταιρεία πουπαράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως! Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία. Γιατί το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας.

Η Monsanto, η πολυεθνική που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας.

Η προβολή θα ξεκινήσει με ένα σπάνιο ταινιάκι επικαίρων με θέμα το περιβάλλον από το Εθνικό ΟπτικόΑκουστικό Αρχείο. Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει εκδήλωση όπου εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους θα μιλήσουν για την ανάγκη προστασίας των τοπικών ποικιλιών και την αγωνιώδη προσπάθεια πολυεθνικών να προμοτάρουν τους ΓΤΟ στην Ελλάδα και να πατεντάρουν εις βάρος της φύσης.

Το Αρχιπέλαγος, μέσω της Κιβωτού - Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου που έχει δημιουργήσει, δίνει καθημερινή μάχη για τη συγκέντρωση και μακροχρόνια φύλαξη των ελάχιστων ελληνικών ποικιλιών σπόρων που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα.

Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι.

Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας

Απαραίτητη η δημιουργία ΑΕ για τη λειτουργία σφαγείων σε Σάμο και Ικαρία

Bookmark and Share

Πηγή: news.ert.gr

Μια σειρά από ενέργειες θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Δημοτικές Αρχές της Ικαρίας και της Σάμου προκειμένου να δημιουργηθούν σφαγεία στα δυο νησιά.

Στις συναντήσεις των Δημάρχων Ικαρίας και Σάμου κ.κ. Σταυρινάδη και Θάνου με την αρμόδια Υφυπουργό κ. Αποστολάκη κατέστη σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Α.Ε. όπου ο Δήμος μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό 24%. Ειδικότερα για το ιδιωτικό σφαγείο της Σάμου που έκλεισε πρόσφατα προαπαιτούμενο για κάθε ενέργεια είναι η σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας που θα καταθέσει και το σχετικό φάκελο για την υλοποίηση της επένδυσης. Μια άλλη λύση που εξετάστηκε στη σύσκεψη είναι ο ιδιώτης να πεισθεί να συνεχίσει τη λειτουργία του προκειμένου μέχρι να συσταθεί η ΑΕ να καταθέσει και το σχετικό φάκελο για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου ιδιοκτησίας του. Οι προθέσεις των τοπικών φορέων θα εξεταστούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει  στο νησί την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος.

Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

Έκτακτη σύσκεψη αύριο για τις άγονες γραμμές

Bookmark and Share

Πηγή: news.ert.gr

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με θέμα τις εξελίξεις ως προς τους επικείμενους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.

Εντωμεταξύ αυξήσεις από 2,5% έως 6,3% στα ετήσια μισθώματα των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές του Αιγαίου με πολυετείς συμβάσεις ενέκρινε η υφυπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδα Τσουρή. Σύμφωνα με το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αναδόχων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Έγινε δε με βάση τη ρήτρα καυσίμου και τον ετήσιο πληθωρισμό και αποτελεί όρο των συναφθεισών, κατά τα προηγούμενα έτη, πολυετών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 2 έως 12 έτη.

Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

Παραβάσεις στην κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ

Bookmark and Share

Πηγή: news.ert.gr

Πληθώρα παραβάσεων διαπίστωσαν ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας στο εργοτάξιο της ΕΝΕΤ Α.Ε την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ  στο Πέζι καθώς και στην ευρύτερη περιοχή μετά από καταγγελίες κατοίκων. Τοξική ρύπανση από ρίψη ορυκτελαίων, απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό, στη θάλασσα και στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης και πλήθος άλλων παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου συνθέτουν όπως αναφέρει το Αρχιπέλαγος το σκηνικό των καταστροφών που επικρατεί στην περιοχή.

Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε, για αυτή την κατάσταση στις 12 Ιανουαρίου, και με καινούρια στοιχεία στις 17 Ιανουαρίου, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία, την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Λιμενικές Υπηρεσίες, το Αστυνομικό Τμήμα του  Αγίου Κηρύκου, τις Διευθύνσεις Υγείας & Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Σάμου καθώς και το Δήμο Ικαρίας. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Προεσπέρα, το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου διά του Διοικητή κ. Λούκου κινήθηκε άμεσα και με κατ’ επείγοντα έγγραφα κάλεσε επίσης τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αυτοψία το συντομότερο δυνατόν. Ήδη υπάλληλος αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να εξετάσει τα καταγγελλόμενα.

Καταστρέφουν το περιβάλλον για να «σώσουν» το κλίμα

Bookmark and Share

Πηγή: http://archipelagos.gr


Πληθώρα παραβάσεων και τακτικές απόπειρας απόκρυψης αυτών διαπίστωσαν ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας στο εργοτάξιο της ΕΝΕΤ Α.Ε (ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ) καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο κείμενο που δημοσιεύσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή του Υβριδικού εργοστασίου στην Ικαρία επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα και με τρόπους που συνιστούν σοβαρή απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το σπάνιας σημασίας οικοσύστημα της περιοχής.

Τοξική ρύπανση, απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό, στη θάλασσα και στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης
και πλήθος άλλων παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου συνθέτουν το σκηνικό της ασυδοσίας και του ορυμαγδού καταστροφών που επικρατεί στην περιοχή.

Ακάλυπτες δεξαμενές και βαρέλια με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια που ξεθάφτηκαν από την έντονη βροχόπτωση

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική ενημέρωση κατοίκων της περιοχής, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους μετέβησαν αρχικά στην Κάτω Προεσπέρα όπου αντίκρισαν μία απερίγραπτη καταστροφή του τοπίου και ολική καταστροφή της παράκτιας ζώνης (καταστροφή που σταδιακά θα επηρεάσει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του έργου, μεγάλο μέρος της παράκτιας ζώνης της βόρειας Ικαρίας), απόρριψη τεράστιου όγκου αδρανών υλικών στη θάλασσα (εργασίες οι οποίες εκτελούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και με προβολείς κατά τη διάρκεια της νύκτας ώστε να μην γίνονται αντιληπτές, και για να απορρίπτονται στη θάλασσα οι μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες, τη στιγμή που η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων απαγορεύει τις εργασίες αυτές τις ώρες) και απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό (τα οποία τοποθετήθηκαν παρά την άρνηση της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου να παραχωρήσει εκτάσεις).
Χιλιάδες κυβικά αδρανών υλικών απορρίπτονται στη θάλασσα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφανίζοντας τη ζωή από τα παράκτια οικοσυστήματα


Παράλληλα, έχει συντελεστεί τεράστια καταστροφή των ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή, γεγονός που θα ενταθεί με την κατασκευή της διασωλήνωσης (για την οποία θα απαιτηθεί διάνοιξη λεωφόρου μήκους 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα σε 700 μέτρα υψόμετρο, σε ευθεία αλλά και σε κλίσεις που υπερβαίνουν το 40-50%), ενώ οι ποσότητες χώματος που έχουν μεταφερθεί αναμένεται να επιτείνουν το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται (πρόκληση καταστροφών και ερημοποίησης μεγάλων τμημάτων γης από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ήταν η καταιγίδα του Οκτωβρίου). Αναμένεται ότι η κατασκευή αυτής της λεωφόρου ουσιαστικά θα ισοπεδώσει διαπερνώντας τα 2 χωριά, της Άνω και Κάτω Προεσπέρας. Καταστροφή για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανυποψίαστοι.
Χιλιάδες κυβικά αδρανών υλικών απορρίπτονται στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, επιχώνοντας και καταστρέφοντας τα τελευταία δένδρα και τους θάμνους της περιοχής 

Ακολούθησε επίσης δειγματοληπτική αυτοψία στην παράκτια ζώνη με κατάδυση,
παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ελάχιστη ορατότητα, από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους κατά την οποία παρατηρήθηκε ολική καταστροφή στους εδραίους οργανισμούς (ασπόνδυλα, φύκη κλπ), γεγονός που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο παράκτιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στα ιχθυαποθέματα. (για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα με αυτόνομη κατάδυση από ομάδα θαλάσσιων επιστημόνων και θα εκδοθεί σχετικό πόρισμα με την ολοκλήρωση της, ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών της καταστροφής που έχει συντελεστεί).Σ
τη φωτογραφία διακρίνεται φορτωτής κατά τη διαδικασία απόρριψης αδρανών υλικών


Εκτός αυτού, στην κορυφή του έργου
(700μ υψόμετρο) και ομοίως κατά παράβαση των οριζόμενων στην άδεια Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου διαπιστώσαμε παράνομες διαπλατύνσεις δημοτικών δρόμων και απόρριψη εκατοντάδων κυβικών αδρανών υλικών σε αρκετά σημεία των παρυφών του φαραγγιού της Χάλαρης.

Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται μέσα στο εργοτάξιο, όπου και παρατηρήθηκε απόρριψη χιλιάδων λίτρων από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και σοβαρή τοξική ρύπανση. Σημειώνεται πως επειδή το έργο είναι φαραωνικών διαστάσεων η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων, που έχει συνταχθεί από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τη χρήση και συλλογή των ορυκτελαίων, π.χ. φύλαξη των ορυκτέλαιων σε κλειστά δοχεία σε στεγασμένο χώρο, τήρηση ημερολογίου κίνησης ελεγχόμενο από την αρμόδια Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας κλπ.Πεσμένα βαρέλια (το περιεχόμενο των οποίων έχει ήδη αδειάσει και καταλήξει το παρακείμενο ρέμα) και χρησιμοποιημένα φίλτρα μηχανών, τα οποία όπως φαίνεται απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, παρά τις αυστηρές προδιαγραφές της άδειας Περιβαλλοντικών Όρων του έργου

Αντ’ αυτών, πλησίον του συνεργείου αλλαγής λαδιών έχει γίνει προσπάθεια επίχωσης εκατοντάδων τόνων χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων (υδραυλικά λάδια, φίλτρα και πιθανώς άλλα επικίνδυνα τοξικά υλικά), ενώ έπειτα από δυνατή βροχόπτωση αποκαλύφθηκαν δύο από τα πλαστικά δοχεία, τα οποία δεν έφεραν κάποιο κάλυμμα και περιείχαν τουλάχιστον 1000lt χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Εκτός αυτού, άγνωστη ποσότητα λαδιών έχει διαρρεύσει στο ρέμα που διαπερνά και τα δύο χωριά (Άνω Προεσπέρα & Κάτω Προεσπέρα), το οποίο επικοινωνεί με παρακείμενες πηγές και πηγάδια της περιοχής.


Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε, για αυτή την κατάσταση - που προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους – στις 12/1, και με καινούρια στοιχεία στις17/1, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Εισαγγελία, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Λιμενικές Υπηρεσίες, Α/Τ Αγ. Κηρύκου, Δ/νσεις Υγείας & Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Δήμο Ικαρίας). Αναφορικά με την τοξική ρύπανση και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Προεσπέρα, το Α/Τ Αγ. Κηρύκου διά του Διοικητή κ. Λούκου κινήθηκε άμεσα και με κατ’ επείγοντα έγγραφα κάλεσε επίσης τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αυτοψία το συντομότερο δυνατόν.
Ακάλυπτες δεξαμενές που ξεθάφτηκαν από την έντονη βροχόπτωση, βαρέλια και χρησιμοποιημένα φίλτρα μηχανών. Περιέχουν χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, ουσίες που χαρακτηρίζονται άκρως τοξικές και επικίνδυνες, σε ποσότητες ικανές να σκοτώσουν κάθε έμβιο οργανισμό στην περιοχή που επιμολύνουν


Αναμένουμε τις ενέργειες όλων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή
, αλλά και για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το ντροπιαστικό σκηνικό, το οποίο αποτελεί προσβολή και ύβρη για τον τόπο και την πολιτιστική παράδοση του νησιού. Περιμένουμε τέλος από τον νεοσύστατο Δήμο Ικαρίας να δείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να προστατέψει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και όχι αυτό των ιδιωτικών εταιρειών και των εργολάβων που λυμαίνονται το νησί.

Τι συμβαίνει τελικά στο Πέζι;

Bookmark and Share
Πηγή: news.ert.gr

Πληθώρα παραβάσεων καταγγέλλουν ερευνητές του Αρχιπελάγους στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στο Πέζι Ικαρίας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας διαπίστωσαν τοξική ρύπανση από ρίψη ορυκτελαίων, απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό, στη θάλασσα και στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης και πλήθος άλλων παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε, για αυτή την κατάσταση, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου διά του Διοικητή κινήθηκε άμεσα και με κατ' επείγοντα έγγραφα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αυτοψία το συντομότερο δυνατόν. Ήδη υπάλληλος αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να εξετάσει τα καταγγελλόμενα. Για ψευδείς καταγγελίες έκανε λόγω μιλώντας στο σταθμό μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης συμπληρώνοντας, ότι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη που προβλέπει που πάνε τα αδρανή υλικά και αυτή ακολουθείται. Επιπλέον ο κ. Τσιπουρίδης ανέφερε ότι οι καταπτώσεις αδρανών στην περιοχή οφείλονται και στην κακοκαιρία του Οκτωβρίου.

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

Αίτημα για σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Ικαρία.

Bookmark and Share

Αίτημα για σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Ικαρία.

Την άμεση σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης. Όπως τονίζει ο κύριος Σταυρινάδης στα νησιά Ικαρία-Φούρνοι, όπου η κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων είναι ο τουρισμός η σύσταση του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, κρίνεται άκρως απαραίτητη ενώ η έλλειψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας αποτελεί μια σοβαρή παράλειψη.

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

Η υπουργική οδηγία που θα γίνει "σωματοφύλακας" κάθε φιλόζωου ενάντια στην αναλγησία

Bookmark and Share

snap1

snap2

n3170-20031-1

n3170-20032-2

n3170-20033-3

n3170-20034-4

n3170-20035-5

n3170-20036-6

n3170-20037-7

n3170-20038-8

Άρειος Πάγος - Σκυλιά Ικαρίας

Bookmark and Share

165/2009 ΑΠ (ΠΟΙΝ) ( 488780)


(Α΄ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

Παράβαση Υγειονομικής  Διάταξης. Πραγματικά περιστατικά. Η κατηγορουμένη εντός της οικίας της διατηρούσε κατοικίδια ζώα, τουλάχιστον 10 γάτες, κατά παράβαση των όρων υγιεινής, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσοσμίας και τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους περιοίκους.

Ποινική Δικονομία. Αναίρεση. Λόγοι. Σχετική ακυρότητα. Κλητήριο θέσπισμα.

Στοιχεία κλητηρίου θεσπίσματος. Έλλειψη αυτών των στοιχείων δημιουργεί σχετική ακυρότητα, η οποία καλύπτεται αν δεν προταθεί. Αναιρετέα η απόφαση λόγω σχετικής ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, η οποία δεν καλύφθηκε, και πιο συγκεκριμένα λόγω ανακριβούς καθορισμού της αξιόποινης πράξεως και λόγω μη αναγραφής των διατάξεων του ισχύοντος ουσιαστικού ποινικού νόμου αλλά

παράθεση μόνο καταργημένων και ανίσχυρων διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα άσχετα με τα επίδικα.ΑΡΙΘΜΟΣ 165/2009ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥZ` ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Γρηγόριο Μάμαλη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Νικόλαο Ζαΐρη, Νικόλαο Κωνσταντόπουλο, Παναγιώτη Ρουμπή και Κωνσταντίνο Φράγκο - Εισηγητή, Αρεοπαγίτες.Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 5 Νοεμβρίου 2008, με την παρουσία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Θάνου (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και του Γραμματέα Χρήστου Πήτα, για να δικάσει την αίτηση της αναιρεσείουσας - κατηγορουμένης ..., που εκπροσωπήθηκε από την πληρεξούσια δικηγόρο της Ευανθία Μεγκούσογλου, περί αναιρέσεως της 28033/2007 αποφάσεως

του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την ως άνω απόφασή του διέταξε όσα λεπτομερώς αναφέρονται σ` αυτή, και η αναιρεσείουσα - κατηγορούμενη ζητεί την αναίρεση αυτής, για τους λόγους που αναφέρονται στην από 2 Ιουλίου 2007 αίτησή της αναιρέσεως, η οποία καταχωρίστηκε στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 1316/2007.Αφού άκουσεΤην πληρεξούσια δικηγόρο της αναιρεσείουσας, που ζήτησε όσα αναφέρονται στα σχετικά πρακτικά και τον Αντεισαγγελέα, που πρότεινε να γίνει δεκτή η προκείμενη αίτηση αναίρεσης.ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΚατά το άρθρο 170 παρ.1, η ακυρότητα μιας πράξης ή ενός εγγράφου της

ποινικής διαδικασίας επέρχεται μόνο όταν αυτό ορίζεται ρητά στο νόμο.Κατά το άρθρο 510 παρ.1 στοιχ. Β` του ΚΠοινΔ, ως λόγος αναιρέσεως της

αποφάσεως μπορεί να προταθεί και η σχετική ακυρότητα που επήλθε κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο (άρθρ. 170 παρ.1), εφόσον δεν καλύφθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 173 και 174 του ίδιου Κώδικα.Εξάλλου, κατά το άρθρο 321 παρ.1 στοιχ. δ` του ΚΠοινΔ, το κλητήριο θέσπισμα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μνημονεύει τον ακριβή καθορισμό της πράξης για την οποία κατηγορείται και μνεία του άρθρου του ποινικού νόμου που την προβλέπει.Ως άρθρο του ποινικού νόμου νοείται κάθε ισχύουσα κατά το χρόνο τελέσεως ουσιαστική ποινική διάταξη του ΠΚ ή και άλλου ειδικού ποινικού νόμου, που τυποποιεί το έγκλημα και καθορίζει τις προϋποθέσεις του αξιόποινου της πράξεως και την απειλούμενη ποινή.Αν δεν περιέχεται και τα στοιχεία αυτά, ή γίνεται μνεία ποινικής διατάξεως άσχετης προς τη διωχθείσα πράξη ή καταργηθείσας, το κλητήριο θέσπισμα και μαζί του η κλήτευση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, είναι άκυρα, σύμφωνα με το άρθρο 321 παρ.4 του ΚΠοινΔ.Την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, που είναι σχετική και αφορά σε πράξη προπαρασκευαστική της διαδικασίας στο ακροατήριο, αν δεν καλυφθεί, αν δηλαδή ο κατηγορούμενος εμφανιστεί στη δίκη και προβάλει εγκαίρως αντίρρηση για την πρόοδό της, μπορεί, εφόσον η σχετική ένστασή του απορρίφθηκε, να την προτείνει, επαναφέροντάς την με λόγο εφέσεως και στη δευτεροβάθμια δίκη (173 παρ. 1 ΚΠοινΔ) και αν η απόφαση δεν υπόκειται σε έφεση, μπορεί να ζητήσει κατά τα πιο πάνω την αναίρεσή της. ( άρθρο 510 παρ.1 στοιχ.Β ΚΠοινΔ).Κατά δε το άρθρο 176 παρ.1 του ΚΠοινΔ, "αρμόδιο να κηρύξει την ακυρότητα των πράξεων της προδικασίας είναι το δικαστικό συμβούλιο, ενώ των πράξεων της διαδικασίας στο ακροατήριο και της κύριας και της προπαρασκευαστικής, το δικαστήριο που αναλαμβάνει την εκδίκαση της κατηγορίας". Στην προκείμενη περίπτωση, από τα έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία παραδεκτώς επισκοπεί ο Aρειος Πάγος για την έρευνα της βασιμότητας των λόγων αναιρέσεως, προκύπτουν τα ακόλουθα: Με το υπ` αριθμ. ΕΟ7/1484/26-4-2007 κλητήριο θέσπισμα του

Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών θεσσαλονίκης, που επιδόθηκε ακολούθως στην

αναιρεσείουσα κατηγορουμένη, παραπέμφθηκε η τελευταία στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατά τη δικάσιμο της 21-6-2007, προκειμένου να δικασθεί για παράβαση των άρθρων 17 παρ.1, και 23 της υπ`αριθ. Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως και ειδικότερα για το ότι:  "Στην ..., στις 30/03/2007, από πρόθεση παράβηκε επιτακτική και απαγορευτική διάταξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 1 του Α.Ν. 2520/1940.Συγκεκριμένα, στην ενταύθα οδό ..., εντός της αυλής της οικίας της,

διατηρούσε κατοικίδια ζώα, δηλαδή τουλάχιστο δέκα (10) γάτες, κατά παράβαση των όρων της υγιεινής και σχετικής απόφασης του Νομάρχη Θεσ/νίκης. Αποτέλεσμα της ως άνω αξιόποινης συμπεριφοράς της ήταν η πρόκληση δυσοσμίας και η δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους περιοίκους και ειδικότερα για τους ... και ...., ήτοι για παράβαση των άρθρων 17 παρ.1 και 23 της Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διάταξης σε συνδυασμό με άρθρο 11 παρ.10 ν. 2307/1995 και την υπ`ααριθ. ΔΥ/ΟΙΚ/53770/18-11-1998 απόφ. του Νομάρχη Θεσ/νίκης, σε συνδ. Και με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 1,12, 18β,26

παρ.1 α, 27 παρ.1, 51, 53, 57, 59, και 79 του ΠΚ".Κατά την παραπάνω δικάσιμο, όπως προκύπτει από τα επισκοπούμενα πρακτικά συνεδριάσεως του παραπάνω πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου, η κατηγορουμένη που απουσίασε, εκπροσωπήθηκε νόμιμα από τη συνήγορό της Δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ευανθία Μεγκούσογλου, η οποία, ενεργούσα για λογαριασμό της, στο ακροατήριο του άνω Δικαστηρίου, προ της ενάρξεως της αποδεικτικής διαδικασίας, πρόβαλε με έγγραφους αυτοτελείς ισχυρισμούς, αντιρρήσεις στην πρόοδο της διαδικασίας και ένσταση ακυρότητας του επιδοθέντος στην κατηγορουμένη κλητηρίου θεσπίσματος, λόγω ανακριβούς καθορισμού της αξιόποινης πράξεως και λόγω μη

αναγραφής των διατάξεων του ισχύοντος ουσιαστικού ποινικού νόμου, αλλά παράθεση μόνο καταργημένων και ανίσχυρων διατάξεων. Την ένσταση αυτή το Δικαστήριο με την υπ`αριθ. 2833/21-6-2007 παρεμπίπτουσα απόφασή του, απέρριψε με το εξής αιτιολογικό:"Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 321 παρ. 1 ΚΠΔ, το κλητήριο θέσπισμα πρέπει να περιέχει: μεταξύ των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται σ` αυτή και τον ακριβή καθορισμό της πράξης για την οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος και μνεία του άρθρου του ποινικού νόμου που την προβλέπει.Στην προκειμένη περίπτωση το από 26-4-2007 κλητήριο θέσπισμα που αφορά την κατηγορουμένη περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτεί η προαναφερόμενη διάταξη και ειδικότερα καθορίζεται σ` αυτό ακριβώς η πράξη για την οποία κατηγορείται τόσο κατά την αντικειμενική όσο και κατά την υποκειμενική υπόστασή της ενώ γίνεται και μνεία του άρθρου του ποινικού νόμου που την προβλέπει ήτοι γίνεται μνεία του άρθρου 17 παρ. 1 και 23 της ΥΙΒ/2000/1995 Υγειονομικής Διάταξης σε συνδ. με άρθρ. 11 παρ. 10 Ν. 2307/1995, οι οποίες διατάξεις σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταργούμενες διατάξεις με το άρθρο 15

του Ν. 3170/2003 και εξακολουθούν να ισχύουν, σε συνδ. με τις γενικές

διατάξεις των άρθρων 1, 12, 18β, 26 παρ. 1α, 27 παρ. 1, 51, 53, 57 και 79 του ΠΚ, η αναγραφή δε στο κλητήριο της ήδη καταργηθείσης υπ` αριθμ. ΔΥ/Οικ.53770/18-11-88 απόφασης του Νομάρχη Θεσσαλονίκης έγινε εκ περισσού και ουδόλως θίγει το κύρος αυτού (κλητηρίου θεσπίσματος), το οποίο όπως προελέχθη περιέχει όλα τα στοιχεία που προβλέπει το άρθρο 321 παρ. 1 ΚΠΔ.Κατά συνέπεια όλων των ανωτέρω οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί της

κατηγορουμένης πρέπει να απορριφθούν ως νόμω αβάσιμοι".Ακολούθως το πρωτοβάθμιο αυτό Δικαστήριο της ουσίας, δίκασε την υπόθεση κατ` ουσίαν και κήρυξε την αναιρεσείουσα κατηγορουμένη ένοχο της αποδοθείσας σε αυτήν αξιόποινης πράξεως της παραβάσεως των άρθρων 17 παρ.1,23 της Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως σε συνδυασμό με άρθρο 11 παρ.10 ν. 2307/1995 και ΔΥ/ΟΙΚ/53770/18-11-1988 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, που τελέστηκε στις 30-3-2007 και της επέβαλε ποινή φυλακίσεως 30 ημερών, την εκτέλεση της οποίας ανέστειλε επί τριετία.Κατά της αποφάσεως αυτής, μη υποκειμένης σε έφεση, η αναιρεσείουσα

κατηγορούμενη δεν άσκησε έφεση, αλλά παραδεκτά την κρινόμενη αίτηση

αναιρέσεως.Από την επισκόπηση των πρακτικών της προσβαλλόμενης αποφάσεως και του

αντίγραφου του υπό κρίση κλητηρίου θεσπίσματος που υπάρχει στη δικογραφία, στην οποία παραδεκτώς προβαίνει ο Aρειος Πάγος, κατά το άρθρο 321 παρ.5 του ΚΠοινΔ, για την έρευνα του προβαλλόμενου λόγου ακυρότητάς του, προκύπτουν τα παρακάτω. Το εν λόγω κλητήριο θέσπισμα αναφέρει όλες τις προαναφερθείσες

ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, για την παραπάνω πράξη που καταδικάστηκε η κατηγορουμένη.Oμως, από την αντιπαραβολή των διατάξεων του άρθρου 17 παρ.1 της υπ` αριθ. Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως και του άρθρου 6 του ν. 3170/2003 προκύπτει ότι ρυθμίζουν αντίστοιχα η μεν πρώτη το ζήτημα της διατηρήσεως κατοικιδίων ζώων (σκύλων, γατών κ.λ.π.), σε κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικίας και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, η δε δεύτερη το ζήτημα της διατηρήσεως ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 περί εξασφαλίσεως τροφής και υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβιώσεώς τους καταλύματος και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.Οι γάτες, τις οποίες φέρεται ότι διατηρούσε στην προκειμένη περίπτωση η αναιρεσείουσα κατηγορουμένη ... στην αυλή της μονοκατοικίας της, όσον αφορά τον αριθμό που επιτρεπόταν τότε να διατηρεί αυτή, εμπίπτουν τόσο στη ρύθμιση της πρώτης, όσο και στη ρύθμιση της δεύτερης ως άνω διατάξεως.Με τη δεύτερη, όμως, διάταξη και συγκεκριμένα με το εδάφιο δ` αυτής

επιτρέπεται, όπως προαναφέρθηκε, "η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/1981 και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας", χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός.Είναι δε, ως προς το σημείο αυτό, η δεύτερη διάταξη επιεικέστερη της πρώτης και, ως προς το σημείο αυτό, η δεύτερη διάταξη επιεικέστερη της πρώτης και,ως μεταγενέστερη αυτής, αλλά και αφού ρητά με το άρθρο 15 εδ. ε του ιδίου ν. 3170/2003 την έχει καταργήσει έπεται ότι τυγχάνει ενταύθα εφαρμογής, η δεύτερη ήτοι το άρθρο 6 εδ. δ του Ν. 3170/2003.Εξάλλου, τόσο η υπ` αριθ. ΔΥ/Α1/24/οικ. 3579/10-2-2003 (ΦΕΚ 317/17-3-2003, τεύχος Β), μνημονευόμενη στο υπό κρίση κλητήριο θέσπισμα απόφαση του Νομάρχη Θεσ/νίκης, όσο και η καταργηθείσα με αυτήν υπ` αριθ. ΔΥ/ΟΙΚ. 53770/18-11-1988 προγενέστερη απόφαση του ιδίου Νομάρχη, ρυθμίζουν ζητήματα άσχετα προς τα προαναφερόμενα, δηλαδή ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση οικόσιτων ζώων (αγελάδων, αιγοπροβάτων, κονίκλων κ.λ.π.) εντός πόλεων, χωριών και οικισμών του Νομού Θεσ/νίκης.Είναι, συνεπώς, νομικώς εσφαλμένη η παραδοχή του ως άνω κλητηρίου θεσπίσματος ότι η εκ μέρους της κατηγορουμένης .... διατήρηση στην αυλή της μονοκατοικίας της δέκα (10) γατών, έγινε κατά παράβαση των όρων υγιεινής της σχετικής απόφασης του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ενώ επιτρέπεται η διατήρηση τόσων γατών σε ανοικτούς χώρους ονοκατοικιών, σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου δ` του άρθρου 6 του Ν. 3170/2003.Επίσης, είναι μεν αξιόποινη η συμπεριφορά της αναιρεσείουσας κατηγορουμένης στην περίπτωση κατά την οποία από τη διατήρηση των ως άνω 10 γατών στην αυλή της μονοκατοικίας της προκαλείται δυσοσμία και δημιουργούνται ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης για τους περιοίκους, αλλά προβλέπεται και τιμωρείται η αντίστοιχη αξιόποινη πράξη από τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 2 της υπ` αριθ. Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως, η οποία δεν μνημονεύεται ουδόλως στο προσβληθέν κλητήριο θέσπισμα.Συνεπώς, έπρεπε, ύστερα από τις ελλείψεις αυτές και τον εντεύθεν μη ακριβή καθορισμό της πράξεως για την οποία κατηγορήθηκε η αναιρεσείουσα κατηγορουμένη, καθώς και για την εσφαλμένη μνεία των άρθρων του ποινικού νόμου που την προέβλεπαν, να κηρυχθεί άκυρο το κλητήριο θέσπισμα που της κοινοποιήθηκε και με το οποίο κλητεύθηκε η ίδια στο ακροατήριο του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου για να δικασθεί για την παράβαση της με αριθ. Υ1β/2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως.Κατ` ακολουθίαν τούτων, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, που δίκασε ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο και με την προσβαλλόμενη υπ` αριθ. 28033/2007 παρεμπίπτουσα απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την εν λόγω ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, την οποία η αναιρεσείουσα εγκαίρως και παραδεκτά είχε προβάλει και μετά την απόρριψή της κατ` ουσίαν, προχώρησε, με βάση το ανωτέρω άκυρο κλητήριο θέσπισμα, στη συζήτηση της υποθέσεως και με την ταυτάριθμη οριστική απόφασή του κήρυξε ένοχη την κατηγορουμένη για το άνω

πλημμέλημα κατά τα προεκτεθέντα και της επέβαλε μη εφέσιμη ποινή φυλακίσεως 30 ημερών, έσφαλε, δεδομένου ότι εμφιλοχώρησε σχετική ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, η οποία δεν καλύφθηκε και συνεπώς πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση αναιρέσεως ως κατ` ουσίαν βάσιμη και παρελκούσης της έρευνας των λοιπών λόγων αναιρέσεως, να αναιρεθούν οι ταυτάριθμες, παρεμπίπτουσα και

οριστική, αποφάσεις του, κατά το βάσιμο περί τούτου από το άρθρο 510 παρ. 1 στοιχ. Β` του ΚΠοινΔ λόγο της αιτήσεως αναιρέσεως.Στη συνέχεια δε, πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση, κατ`άρθρα 176 παρ.1 του ΚΠοινΔ, στο ίδιο Δικαστήριο, για να κηρύξει την ακυρότητα του εν λόγω κλητηρίου θεσπίσματος, συντιθέμενο όμως από άλλο Δικαστή, εκτός από εκείνον που δίκασε προηγουμένως την υπόθεση (άρθρο 519 ΚΠοινΔ).ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣΑναιρεί την υπ` αριθ. 28033/2007 παρεμπίπτουσα και οριστική ταυτάριθμη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.ΚαιΠαραπέμπει την υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο Δικαστήριο, για να κηρύξει την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, συγκροτούμενο όμως από άλλο Δικαστή, εκτός εκείνου που δίκασε προηγουμένως.Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου 2008. Και

Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα, σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στις 22 Ιανουαρίου 2009.Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου - Σκυλιά Ικαρίας

Bookmark and Share

Προς

τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου

κ. Χρήστο Θ. Καραγιάννη

Fax: 22730-27325

Κοιν/ση: κ. Γεώργιο Κτίστου

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2010

Θέμα: Απαντητική Επιστολή σας στην από 21.11.2010 Επιστολή μας

Αξιότιμε κύριε Καραγιάννη,

Σε συνέχεια της επιστολής σας με αριθμό πρωτοκόλλου 1404/15.12.2010, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την εξαιρετική και άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας σας σχετικά με τα τσοπανόσκυλα της Ικαρίας που τόσο έχουν υποφέρει από την ανθρώπινη αδιαφορία.

H Εισαγγελία σας τιμά με τον καλύτερο τρόπο το δικαστικό λειτούργημα.

Με τιμή

Για την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Ζωοφιλικών Σωματείων

Μάριζα Χριστοδούλου

eisaggeliaprotodikonsamou tsopanoskylaikarias 15

eisaggeliaprotodikonsamou tsopanoskylaikarias 15

Η Καρία της Μικράς Ασίας

Bookmark and Share

Καρία

Στην περιοχή της Καρίας βρίσκονταν τα εργαστήρια της Κνίδου, της Αλικαρνασσού, των Θεαγγέλων. Η παραγωγή τους παρουσιάζει ομοιότητες με τη σύγχρονη κοροπλαστική της Δωδεκανήσου. Η Κνίδος επανιδρύθηκε το 340 π.Χ. Μια σειρά ειδωλίων που χρονολογούνται στα χρόνια αυτά πιστοποιεί την ύπαρξη τοπικού εργαστηρίου κοροπλαστικής. Πολλά από αυτά –μαζί με λυχνάρια, αγγεία και γυάλινα αντικείμενα– ήταν θαμμένα μέσα σε ορύγματα, όπου τα είχαν τοποθετήσει για να τα προφυλάξουν από πιθανή επιδρομή. Αυτά ήταν αφιερώματα στο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης που ανέσκαψε ο Charles Newton το 1858. Τα περισσότερα ανήκουν σε έναν ιδιαίτερο θεματικό τύπο, αυτόν της «υδριαφόρου με πέπλο», που υιοθετείται περίπου από το 340-300 π.Χ. και σχετίζεται άμεσα με τη λατρεία της Δήμητρας. Η τελετουργική χρήση τους επέβαλε και μια αρκετά αυστηρή απόδοση με έμφαση στη μετωπικότητα. Τα στοιχεία αυτά τα κάνουν να δείχνουν αρκετά πρώιμα.

Ο δεύτερος συνήθης θεματικός τύπος στην Κνίδο είναι οι ενδεδυμένες γυναικείες μορφές στον τύπο της «Ταναγραίας». Μάλιστα, η έντονη πλαστικότητα που παρουσιάζουν μερικά δείγματα οδήγησε στην άποψη ότι η κοροπλαστική της Κνίδου –καθώς και της Αλικαρνασσού– επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από τη σύγχρονη πλαστική σε σχέση με άλλα ανατολικά εργαστήρια. Η αλληλεπίδραση αυτή οφείλεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη που γνώρισε η μεγάλη πλαστική στις δύο αυτές πόλεις την Ελληνιστική περίοδο. Ο πηλός της Κνίδου είναι συνήθως ευδιάκριτος, ανοιχτόχρωμος, με αποχρώσεις που ποικίλλουν από το ροδί έως το ανοιχτό καφέ και η σκληρότητά του πιστοποιεί όπτηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Συχνά απαντά και μια δεύτερη ποικιλία πηλού, που είναι πορτοκαλόχρωμος, με μεγαλύτερο ποσοστό προσμείξεων. Οι πηλοί αυτοί ήταν ντόπιοι και διακρίνονται σαφώς από τον πηλό της γειτονικής Αλικαρνασσού.

Συγγραφή : Πατσιάδου Λίλα (13/5/2002)

Για παραπομπή: Πατσιάδου Λίλα , «Ελληνιστική Κοροπλαστική στη Μ. Ασία», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία

Mostly Clear

25°C / 77°F

Ο καιρός

Mostly Clear

50%

Details...