Τρίτη, 26 Σεπτέμβριος 2017

Νας

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

-Στη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., οι Ικάριοι οικοδόμησαν ναό της Αρτέμιδος στον Να, όπως ονομάζεται ο βαλτώδης ορμίσκος που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της ακτογραμμής του νησιού. Αν και στους αρχαίους χρόνους η περιοχή αυτή είχε μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία - ίσως μάλιστα εδώ κατοικήθηκαν άνθρωποι για πρώτη φορά στην Ικαρία- ο Νας ποτέ δεν αναπτύχθηκε ως πόλις με την αρχαία έννοια του όρου. Όπως σε πολλά άλλα νησιά, έτσι και εδώ, όταν ήλθαν οι Έλληνες, δεν θέλησαν να ιδρύσουν οικισμούς σε τοποθεσίες όπου ζούσαν άλλοτε οι προελληνικοί πληθυσμοί του Αιγαίου. Όσοι άνθρωποι κατοικούσαν εδώ ζούσαν από τα προϊόντα της θάλασσας, κυνηγούσαν πουλιά και ελάφια και έτρεφαν δικά τους ζώα. Όμως, ο Νας ήταν γνωστός κυρίως για τον ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, τον οποίο δυστυχώς κατεδάφισαν οι κάτοικοι του χωριού Χριστός Ραχών περίπου πριν από ενάμισι αιώνα.

-Μερικά χιλιόμετρα από τον Να, στο δυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται το ακρωτήριο Κάβο Πάπας, του οποίου το όνομα, όπως πολλά άλλα ικαριώτικα τοπωνύμια προέρχεται από την αρχαιότητα. Πάπας ήταν μία από τις παλιότερες ονομασίες του θεού Άττεως, της έκφανσης της Μητέρας Θεάς (την οποία οι Έλληνες θα ταύτιζαν αργότερα με την θεά Άρτεμη). O Νας ήταν επίσης ζωτικής σημασίας ενδιάμεσος σταθμός στη διαδρομή από την Μικρά Ασία προς τη Δήλο, ειδικά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, εποχή των Απατουρϊών στην αρχαιότητα, όταν, εξαιτίας των νοτιοανατολικών ανέμων, οι ταξιδιώτες για την Δήλο προτιμούσαν να πλέουν κατά μήκος των βορείων ακτών της Ικαρίας, μέχρι το μικρό αυτό αγκυροβόλιο, όπου θα εύρισκαν προμήθειες και καταφύγιο από την κακοκαιρία. Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ναό του Να και τους άλλους ναούς της Αρτέμιδος που υπήρχαν σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου - στη Σάμο, στη Φώκαια, στη Χίο, στην Πάτμο, στη Δήλο και την Έφεσο.

-Το 1938 ήρθε στην Ικαρία ο διάσημος Έλληνας αρχαιολόγος Λέων Πολίτης για να αναλάβει την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή του Να. Αν και πολύ γνωστός, ο ναός δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο οικοδόμημα. Ο Πολίτης ξεκίνησε τις έρευνες του 25 μέτρα δυτικά από το ποτάμι, κοντά στην ασβεστοκάμινο του 19ου αιώνα και διαπίστωσε ότι ο ναός είχε διαστάσεις 9,70 x 3,75 μ. Είχε θεμελιωθεί σε ενισχυμένη βάση, απαραίτητη σε αυτό το σαθρό, επικλινές έδαφος. Το δεύτερο οικοδόμημα, 10 μέτρα προς νότο, ήταν μικρότερο (3,10 x 2,15 μ.) και στέγαζε, πιθανώς, το ονομαστό ξόανο της θεάς. Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, βρήκε ένα καλοδουλεμένο ροδϊακό κρατήρα που εικονίζει αίγαγρο, μια περόνη με κεφαλή λέοντος, ένα ωραίο κεφάλι αγάλματος των ελληνιστικών χρόνων, καθώς και δύο κορμούς γυναικείων αγαλμάτων, το ένα του 5ου αιώνα π.Χ. και το άλλο του 2ου αιώνα π.Χ.. Επίσης ο Πολίτης, αποκάλυψε μερικούς σπονδύλους ιωνικών και δωρικών κιόνων και είδε άλλα κομμάτια από κίονες μέσα στην θάλασσα.


Cloudy

30°C / 86°F

Ο καιρός

Cloudy

83%

Details...