Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017

Αρχιπέλαγος - Kallisti Ferries

kallisti ferries

To Αρχιπέλαγος και η Kallisti Ferries αναπτύσσουν μία καινοτόμο πρωτοποριακή εφαρμογή για την ανάπτυξη Πρότυπων μέτρων Αειφόρου Ακτοπλοίας στις ελληνικές θάλασσες.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, μέσω της υπογραφής σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την ναυτιλιακή εταιρεία «Kallisti Ferries», υλοποιεί αποφασιστικά βήματα για την άμεση εφαρμογή πρότυπων μέτρων αειφόρου ναυσιπλοίας.

Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή μίας νέας νοοτροπίας και πρακτικής, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλείται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, από τις ακτοπλοικές δραστηριότητες, δεδομένης της μεγάλης κίνησης επιβατηγών πλοίων στις Ελληνικές θάλασσες.

Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ «Αρχιπελάγους» και «Καλλίστη», θα αποτελέσουν Οδηγό και Πρότυπο στον τομέα ανάπτυξης της αειφόρου ακτοπλοίας στην Ελλάδα, καθώς θα περιλαμβάνουν πλήθος καινοτόμων ενεργειών και δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά, βάσει του μνημονίου συνεργασίας:


Εφαρμόζεται ανακύκλωση των απορριμάτων από τους χώρους επιβατών και ολοκληρωμένη βιολογική επεξεργασία των υγρών λυμάτων των πλοίων (λύματα μηχανής που περιλαμβάνουν πετρελαιοειδή και λιπαντικά μηχανών, καθώς και λύματα από τους χώρους επιβατών).
Αρκεί να τονίσουμε ότι ένα επιβατηγό πλοίο που ταξιδεύει στις Ελληνικές θάλασσες μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 2000 ανθρώπους, αριθμό που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μίας μικρής πόλης, συχνά πολύ μεγαλύτερης από τις κωμοπόλεις των λιμανιών που προσεγγίζουν τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοίας. Αυτό συνεπάγεται τόνους απορριμάτων και λυμμάτων, προερχόμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εν πλω, σε καθημερινή βάση. Κάθε προσπάθεια των νησιωτικών περιοχών να διαχειριστούν τα λύμματα τους στην ουσία ακυρώνεται, όταν ένα επιβατηγό πλοίο, απορρίπτει τα λύμματά του ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, πρακτική που δυστυχώς υλοποιείται καθημερινά από συγκεκριμένες εταιρείες, ενάντια στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Χρησιμοποιούνται μη-τοξικά υφαλοχρώματα και σχετικά υλικά, πιστοποιημένα για την καθαρότητά τους από βαρέα μέταλλα και απαγορευμένες τοξικές ουσίες. (Ενάντια στη σχετική νομοθεσία, αυτές οι τοξικές ουσίες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα στην ελληνική ναυσιπλοία).

Ενεργοποιούνται τα πληρώματα γέφυρας των πλοίων της «Καλλίστη», που σαν ναυτικοί, περισσότερο από κάθε άλλον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Αιγαίο πέλαγος σε καθημερινή βάση, για την παρατήρηση και καταγραφή θαλάσσιων ειδών (φάλαινες, δελφίνια), έπειτα από ειδική εκπαίδευση από το Αρχιπέλαγος. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνουν δεδομένα που συμβάλλουν στη θαλάσσια παρατήρηση που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος στις Ελληνικές θάλασσες.

Προσφέρεται στο επιβατικό κοινό μία πύλη περιβαλλοντικής γνωριμίας με τα σπάνια οικοσυστήματα των Ελληνικών θαλασσών, μετατρέποντας τα ταξίδια σε μία δημιουργική διαδικασία ενημέρωσης και γνώσης, ενώ παράλληλα λειτουργούν σαν εισαγωγική γνωριμία με το φυσικό πλούτο του εκάστωτε προοορισμού, του Αιγαίου και των Ελληνικών θαλασσών συνολικά. Με τη χρήση των οπτικο-ακουστικών μέσων του πλοίου θα προβάλεται υλικό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του Αρχιπελάγους, ενώ θα διατίθεται στο επιβατικό κοινό και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Προσφέρεται οργανωμένη και δωρεάν μεταφορά τραυματισμένων θηλαστικών και πτηνών που θα αποστέλλονται στα νησιά για περίθαλψη και απελευθέρωση.

Προωθείται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων.

Πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων πετρελαιοειδών, καθώς ακόμα και όταν ένα πλοίο είναι στάσιμο σε λιμάνι, δεδομένου ότι οι ηλεκτρομηχανές του δεν παύουν να λειτουργούν, καταναλώνουν εκατοντάδες λίτρα πετρελαίου. Σημειώνουμε ότι παρόλο που δεν υφίσταται παγκοσμίως, περιοριστικός νόμος που να καθορίζει ανώτατα όρια στις εκπομπές αερίων από τα πλοία, η Kallisti Ferries δεσμεύεται, επιδεικνύοντας πραγματική θέληση να κάνει πράξη την υπεύθυνη ναυσιπλοία, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, να ερευνήσει την προσαρμογή και εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα πλοία της και αντικατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο για την κίνηση του πλοίου, μειώνοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή ρύπων. (Η χρήση φυσικού αερίου στην ακτοπλοία, εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες).

Στοχεύουμε το παράδειγμα της Kallisti Ferries, να αποτελέσει πρότυπο για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ακτοπλοία, δεδομένης της αναγκαιότητα αειφορικής διαχείρισης των στόλων τους που αποτελούνται από δεκάδες πλοία τα οποία διαπλέουν καθημερινά τις Ελληνικές θάλασσες.
Mostly Clear

17°C / 63°F

Ο καιρός

Mostly Clear

77%

Details...