Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017

Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου

Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να μειώνουν ως και 20% τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανία.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί επίσης να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με αυτήν τη σύνθεση 21 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εδώ και 27 χρόνια σε 37.000 γυναίκες.


Η εν λόγω σύνθεση δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πάντως πως πριν συστήσουν στις γυναίκες να παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι κίνδυνοι των παρενεργειών δεν είναι μεγαλύτεροι από τα αναμενόμενα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη.

Ο Ίαν Φέντιμαν, καθηγητής στο νοσοκομείο Guy's and St-Thomas του Λονδίνου αναφέρει ότι «αφού εκτιμήσαμε τα αποτελέσματα περισσοτέρων των 20 ερευνών, συμπεράναμε πως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού, καθώς και ένα συμπλήρωμα στην ήδη διαθέσιμη θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν απ' αυτή τη νόσο».

Πάντως, ο κ. Φέντιμαν προειδοποιεί ότι «τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 20%, όμως η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας δεν έχουν προσδιοριστεί, ούτε και το κατά πόσον ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι εφικτό για τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κίνδυνο».

Επιπλέον, αυτή η μείωση των κινδύνων κατά περίπου 20% «οφείλεται ίσως μόνο στην ασπιρίνη και όχι και στα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη», προσθέτει ο ειδικός.

Mostly Clear

17°C / 63°F

Ο καιρός

Mostly Clear

77%

Details...