Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017

Κάβος Πάππας

kavo_pappas_logo

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2997

Δελτίο τύπου
Σύλλογος Κάβο Πάπας
Λαγκάδια 2007 - 10 Αυγούστου Λαγκάδα Ικαρίας

ούλα είναι φάδια της κοιλιάς

Γευόμαστε, θυμόμαστε, μιλάμε, τραγουδάμε ... τις συνταγές της ζωής μας!

kavo_pappas_logo

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2997

 

Δελτίο τύπου

Σύλλογος Κάβο Πάπας

Λαγκάδια 2007 - 10 Αυγούστου Λαγκάδα Ικαρίας

 

ούλα είναι φάδια της κοιλιάς

Γευόμαστε, θυμόμαστε, μιλάμε, τραγουδάμε ... τις συνταγές της ζωής μας!

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» διοργανώνει τα «Λαγκάδια», μια γιορτή πολιτισμού που σκοπό έχει την ανάδειξη και εξέλιξη της ικαριακής παράδοσης. Κύριος τόπος δράσης, «η κιβωτός της Ικαριάς», η ιστορική Λαγκάδα που, για μια ακόμη χρονιά, θα μας υποδεχτεί στο υπέροχο τοπίο της. Μετά από «τους οργανοπαίχτες της παράδοσης», «τη γυναίκα της Ικαριάς» και πολλές άλλες θεματικές ενότητες, τα φετινά Λαγκάδια, έχουν ως άξονα την κουζίνα του τόπου μας!

Θα μιλήσουμε για το φαγητό των Καριωτών, θα τραγουδήσουμε για αυτό, θα δοκιμάσουμε ντόπιους μεζέδες και παραδοσιακές λιχουδιές που οι κάτοικοι του Πάπα θα μαγειρέψουν και θα μας προσφέρουν και τέλος, φυσικά. θα χορέψουμε και θα γλεντήσουμε με καριώτικη μουσική!

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος Καριώτες επιστήμονες, όπου θα μας μιλήσουν ο καθένας από την σκοπιά του για την καριώτικη κουζίνα, παραδοσιακό χορευτικό σύνολο, τοπική ορχήστρα και φυσικά οι ντόπιοι μάγειροι και μαγείρισσες με τις σπεσιαλιτέ και τα καλούδια του!

Η κεντρική εκδήλωση των «Λαγκαδίων» θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 με ώρα έναρξης 4:30 το μεσημέρι και γενική είσοδο 5 ευρώ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί προβολή στο κελί του Καλάμου, της εξαιρετικής κινηματογραφικής ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», καθώς και της ξεκαρδιστικής κωμωδίας «Της Κακομοίρας» στην πλατεία του Αμάλου. Οι ημερομηνίες προβολής δεν είναι ακόμα γνωστές και θα ανακοινωθούν τις μέρες εκείνες. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Τα «Λαγκάδια» και ο «Κάβο Πάπας», συνεχίζοντας την προσπάθεια της δημιουργικής γνωριμίας με το χτες και το σήμερα του τόπου μας, σας περιμένουν στη Λαγκάδα για ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης μνήμης και μουσικής ... στην κουζίνα της Ικαριάς!

 

Τι μαγειρεύουν ... οι Καριώτες;

Στο πλαίσιο των φετινών Λαγκαδίων ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο: ούλα είναι φάδια της κοιλιάς, η κουζίνα της Ικαριάς και οι συνταγές της ζωής μας!. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια διάσωσης και προβολής της κουζίνας του τόπου μας και φιλοδοξεί να βρεθεί στη βιβλιοθήκη, αλλά και στο τσουκάλι, κάθε καριώτη ή φίλού του νησιού μας.

Ύστερα από μια εκτενή έρευνα που έγινε στα μέρη του Πάπα και με την πολύτιμη συνεισφορά των ντόπιων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 συνταγές του χτες και του σήμερα, όπου μαζί με γνήσιες μαρτυρίες (ενδιαφέροντα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία) για την καριώτικη κουζίνα, αποτελούν ένα συλλεκτικό και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε έναν που αγαπά ή θέλει να γνωρίσει «τι μαγειρεύουν οι Καριώτες». Το βιβλίο προλογίζουν, ο Ηλίας Μαμαλάκης (Σεφ), η Αργεντούλα Πάσχαρη (Καθηγήτρια - Λαογράφος), ο Σήφης Στενός (Φιλόλογος - Νομικός), Ο Λουίζος Πούλος (Ιατρός), ο Βασίλης Θεοδώρου (Αρχιτέκτονας), η Χριστίνα Βατούγιου (Φιλόλογος) και ο Κωνσταντίνος Βατούγιος (Θεατρολόγος). Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρήστο Μαλαχία, τον Μενέλαο Μανώλη, την Αργεντούλα Πάσχαρη και τον Βασίλη Θεοδώρου.


Πόσο γλυκιά είναι η ιστορία του τόπου μας, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τις συνταγές των γιαγιάδων μας! Και από την άλλη, πόσο πικρές είναι οι αναμνήσεις από εκείνα τα στερημένα χρόνια, όπως αποκαλύπτουν κάτι πιάτα, τόσο μα τόσο φτωχικά!

 

Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι,

το βλογημένο το κρασί είναι που τα στελιώνει

 

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Κωνσταντίνος Βατούγιος (6972724052)

Σύλλογος Ικαρίας, Κάβο Πάπας, χωριών δημοτικού διαμερίσματος Καρκιναγρίου, Μαιζώνος 66, Τ.Κ. 10438, Αθήνα, τηλ 210 5221129, e-mail:

Cloudy

26°C / 79°F

Ο καιρός

Cloudy

88%

Details...