Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (13/3), η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη χρόνια νεφρική νόσο, η οποία με επαρκή ενημέρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία των νεφρών, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση και την υγεία μας, και να διαδοθεί το µήνυμα ότι η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι µια νόσος συχνή και επιβλαβής, που ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού από την ΕΝΕ, έχουν στηθεί περίπτερα ενημέρωσης στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, και στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Το περίπτερο ενημέρωσης κοινού στο Σύνταγμα θα είναι ανοικτό για τους ενδιαφερόμενους ως την Παρασκευή 14/3, ενώ στην Θεσσαλονίκη, το περίπτερο θα είναι ανοικτό την Δευτέρα 17/3 και την Τρίτη 18/3.

Σημειώνεται ότι ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, άτομα παχύσαρκα ή καπνιστές, άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και νεφρικής νόσου, αλλά και ασθενείς με άλλες νεφροπάθειες.

Παράλληλα, αναφέρεται πως περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτοµα παγκοσµίως, δηλαδή περίπου 1 στους 10 ενήλικες στον γενικό πληθυσµό, πάσχουν από κάποια µορφή χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ κάθε χρόνο γίνονται σε όλο τον κόσµο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Περίπου 1,7 εκατοµµύρια άτοµα βρίσκονται σε θεραπεία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου παγκοσµίως, ενώ η αιµοκάθαρση αντιπροσωπεύει το 2% του προϋπολογισµού για την υγεία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Cloudy

26°C / 79°F

Ο καιρός

Cloudy

88%

Details...