Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2017

Η κοινωνία της Σαντορίνης απαιτεί άμεση ανέλκυση του Sea Diamond

sea diamondΣυνεχίζεται η δράση και οι παρεμβάσεις για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond
πραγματοποιήθηκε σχετική ερώτηση-παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερωτική επίσκεψη του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη Σαντορίνη κινητοποίηση των κατοίκων της Σαντορίνης ημερίδα για την επισήμανση της ανάγκης άμεσης ανέλκυσης

Πόρισμα - Μελέτη του Αρχιπελάγους

Το Αρχιπέλαγος, συνεχίζοντας τις δράσεις του με στόχο να επιτευχθεί η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, κοινοποίησε στις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαικές αρχές, τα πορίσματα μελέτης του για την Επικινδυνότητα των υλικών που βρίσκονται στο ναυάγιο του Sea Diamond.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του πορίσματος-μελέτης του Αρχιπελάγους

Πολιτικές Παρεμβάσεις

Με βάση τη μελέτη αυτή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, έκανε ερώτηση-περέμβαση στην Ευρωπαική Επιτροπή στις 30/3/2008, για το θέμα της ρύπανσης που θα προκληθεί από το ναυάγιο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Επίσης, πιεζόμενος από τα γεγονότα και από τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων της Σαντορίνης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Δήμας επισκέφθηκε τη Σαντορίνη συνοδευόμενος από τον Υπουργό ΥΕΝΑΝΠ κ. Βουλγαράκη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τις θέσεις της ευρωπαικής επιτροπής περιβάλλοντος για το θέμα του ναυαγίου. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η ευρωπαική επιτροπή περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει το ναυάγιο ως «εγκαταλελειμένο απόβλητο», αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει καταθέσει στην επιτροπή το Αρχιπέλαγος για το θέμα αυτό. Έτσι σε περίπτωση μη-ανέλκυσης του ναυαγίου, σύμφωνα με το ευρωπαικό δίκαιο, η Ελλάδα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο ευρωπαικό δικαστήριο.


Δραστηριοποίηση των κατοίκων και φορέων πολιτών της Σαντορίνης
• Κινητοποίηση των κατοίκων της Σαντορίνης για το 1 έτος από το ναυάγιο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του καλέσματος της κινητοποίησης


• Ημερίδα στη Σαντορίνη

Την Κυριακή 16/3, διοργανώθηκε στην Σαντορίνη, ημερίδα με στόχο την επισήμανση της ανάγκης άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Επιτροπή Θηραίων Πολιτών με βασικούς ομιλιτές
• τον διευθυντή του Αρχιπελάγους Θοδωρή Τσιμπίδη,
• τον περιβαλλοντολόγο της Νομαρχίας Κυκλάδων Παναγιώτη Βούρο,
• τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Θηραίων Πολιτών (http://save-santorini.blogspot.com/) Σπύρο Καβαλάρη και την ενεργή συμμετοχή πολλών πολιτών του νησιού.

Επίσης, η κα. Μαρία Δημητριάδου, καθηγήτρια στο Λύκειο Θηρών, μετέφερε με γλαφυρό τρόπο την αγωνία των μαθητών, όπως εκφράζεται μέσα από τις εκθέσεις και εργασίες τους, για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους η ρύπανση που προκαλείται και θα προκληθεί από το ναυάγιο.

Μέσα από την ημερίδα, εκφράστηκε η αγωνία του σύνολου των πολιτών της Σαντορίνης, για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει το ναυάγιο στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η ανέλκυσή του. Ένα τόσο σημαντικό εθνικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, έχει αφεθεί στις πλάτες μιας μικρής κοινωνίας, με το μικρό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, να έχει επομιστει το μεγαλύτερο βάρος για την επίλυσή του.

Η δυναμική αντίδραση της πλειονότητας των κατοίκων της Σαντορίνης, αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση τοπικής κοινωνίας που προσπαθεί από μόνη της, να επιλύσει ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν βέβαια να αντιμετωπίσουν συμφέροντα και μικροσυμφέροντα μικρής ομάδας επιχειρηματιών, αλλά και μία τοπική αυτοδιοίκηση που αδρανεί, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενώ θα όφειλε να συμπλέει και να συνεργάζεται με τους κατοίκους και φορείς πολιτών του νησιού, συμμεριζόμενη την αγωνία όλων για τους κινδύνους που θα προκληθούν από τη μη-ανέλκυση του ναυαγίου.

Cloudy

25°C / 77°F

Ο καιρός

Cloudy

83%

Details...