Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2017

Tο επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος

 Το μέγεθος του λαγοκέφαλου δεν ξεπερνά τα 7-8 εκατοστάΣτον Μεσσηνιακό Κόλπο εμφανίστηκε το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος, λίγους μήνες μετά το συναγερμό που είχε σημάνει στα Δωδεκάνησα όταν οι τράτες ψάρεψαν το μικρό αλλά εξαιρετικά τοξικό ψάρι μαζί με τα συνήθη αλιεύματά τους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες και καταναλωτές στα Δωδεκάνησα μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τρίτη, δεύτερη μέρα που επιτράπηκε η αλιεία με τις τράτες, οι ψαράδες βρήκαν και πάλι πολλούς μικρούς λαγοκέφαλους (ή ποντικούς, όπως τους ονομάζουν άλλοι), που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 7-8 εκατοστά.

Οι καταναλωτές διάλεγαν οι ίδιοι μέσα από τις κασέλες τα ψάρια, ενώ οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν και φωτογραφίες με λαγοκέφαλους ώστε να τους αναγνωρίζουν αμέσως οι αγοραστές.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως αναφέρεται σε επείγον έγγραφο του διευθυντή του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Ανδρέα Σιούλα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «το ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο με υψηλό συνδυαζόμενο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη ΤΙΧ που περιέχει».

Το μέγεθος του λαγοκέφαλου δεν ξεπερνά τα 7-8 εκατοστά

Cloudy

25°C / 77°F

Ο καιρός

Cloudy

78%

Details...